در این یادداشت کوتاه شما را با رمان «مرغ مقلد» اثر کاترین ارسکین آشنا میکنم. قطعا این عنوان و این اسم، کتابخوانها را به یاد دیگر شاهکار داستاننویسی، یعنی «کشتن مرغ مقلد» اثر هارپر لی میاندازد؛ البته در این معرفی کوتاه به این شباهت اسمی هم اشاره میکنم. با دانای کل همراه باشید.
ماجرای مرغ مقلد
داستان، ماجرای دختری به نام کیتلین است که بیماری آسپرگر (نوعی بیماری شبیه به اوتیسم) دارد. از طرفی هم او به تازگی برادرش را، که مهمترین و تنها دوست و همراهش بوده، از دست داده. ضمن اینکه مادری هم بالای سرش نیست. او همراه پدرش که با غم از دست دادن پسرش و همچنین مشکل بیماری دخترش درگیر است، زندگی میکند. بله، این واقعیتها سراسر غم هستند، ولی بنا نیست در این کتاب شرح این غصهها را بخوانیم.
داستان، روایت ارتباط کیتلین با دنیای اطرافش است که به دلیل بیماریاش، پیچیدگیهای خودش را دارد. سادگی این دختربچه، حرفهای دلیاش و نگاه خاص او به دنیای اطرافش، آنقدر لطیف و دلنشیناند که محال است بتوانید ازش دل بکنید. دوست دارید شما بنشینید و فقط او صحبت کند.
روایت زیبا
داستان «مرغ مقلد» غم دارد، اما غمش زیبا روایت میشود و لطیف. نمیخواهد اشک شما را جاری کند، اما ناخودآگاه ممکن است اشک بریزید. نویسنده با مهارتی مثالزدنی مشکل بچههایی شبیه به کیتلین را میگوید و در پس آن، نقدش به جامعه خود را مطرح میکند. و زیباییاش همین ظرافت در بیان است، هنر روایت کردن بی آنکه کلام نویسنده در میان متن دیده شود؛ آنچه میخوانیم کلام راوی داستان است و بس.
موفقیت رمان مرغ مقلد
رمان شاهکار «مرغ مقلد» توانست جایزه ادبیات نوجوان آمریکا در سال 2010 را به دست بیاورد. کاترین ارسکین نویسنده این رمان در خود داستان به کتاب و فیلم «کشتن مرغ مقلد» هم اشاره و به نوعی ادای دِین میکند. بیشتر از این تعریف نمیکنم، که این اثر فوقالعاده نیازی به تعریف بیشتر ندارد.
کتاب را کیوان عبیدی آشتیانی بسیار روان و زیبا ترجمه کرده و از طرف نشر افق به چاپ رسیده است. میدانید که امروزه دیگر نیازی نیست به چند کتابفروشی سر بزنید تا ببینید کتاب مورد نظرتان را دارند یا نه؛ یک نرمافزار کتابخوان خوب روی گوشیتان نصب کنید و کتابی را که میخواهید با تخفیف خوبی بخرید و هر جایی فرصت کردید بخوانید.