تعداد کتابهایی که مانند رمان «شازده کوچولو» به نفوذ فرهنگی عمیقی دست پیدا کردهاند، کم است. بعید است کتابخوانی پیدا شود که نگاهی به این کتاب نینداخته باشد؛ رمانی که سالانه حدود یک میلیون نسخهاش به فروش میرود، به 250 زبان ترجمه شده است. شاید از دیدن تیتر تعجب کردهاید، اما این یک تیتر جذاب برای گول زدن شما نیست! پیشنهاد میکنیم ادامه مطلب را بخوانید.
نمایشگاه مورگان با موضوع رمان شازده کوچولو
این رمان و همچنین نویسنده آن، آنتوان دو سنت اگزوپری، موضوع نمایشگاه کتابخانه مورگان بود که در سال 2014 برگزار شد. در این نمایشگاه 25 صفحه از نسخههای خطی (دستنویس) و همینطور 43 نسخه از طراحیهای اولیه کتاب به نمایش درآمد. نسخه دستنویس پر بود از لکههای قهوه و خاکستر سیگار؛ چرا که اگزوپری از شامگاه تا بامداد کارش را انجام میداد و با این دو، یعنی سیگار و قهوه، خودش را بیدار نگه میداشت. در کنار اینها، نسخههای چاپی کمیاب از مجموعه مورگان به همراه نامههای شخصی، عکسها و آثار قدیمی قرض گرفته شده از مراکزی در آمریکا و فرانسه در معرض دید قرار گرفتند.
اولین چاپ در فرانسه بود یا نیویورک؟
با وجود اینکه کتاب شازده کوچولو میلیونها بار خوانده شده، اما هنوز بخش زیادی از آنها اطلاعات زیادی درباره نحوه نوشته شدن و تصویرگری این کتاب ندارند. برای مثال، بسیاری هنوز نمیدانند که رمان فرانسوی شازده کوچولو در شهر نیویورک نوشته شد؛ آن هم توسط نویسندهای که حتی یک کلمه هم انگلیسی بلد نبود. بله، این رمان علاوه بر قصه جذاب و دلنشین و خواندنیاش، ماجرای خلق شدن شنیدنی و جالبی دارد.
یکی دیگر از نکتههای دیگر درباره رمان «شازده کوچولو» این است که حدودا سه سال طول کشید تا کتاب در فرانسه منتشر شود. درواقع رمان در آمریکا منتشر شد و سه سال بعد در فرانسه به چاپ رسید. جالب شد نه؟! این قضیه جالبتر هم میشود وقتی بدانید که نویسنده کتاب این فرصت را پیدا نکرد که اثر درخشانش را در قفسههای کتابفروشی در وطنش ببیند. همانطور که احتمالا میدانید، اگزوپری در 1944 میلادی در حالی که به یک ماموریت جاسوسی علیه آلمان حضور پیدا کرده بود، ناپدید شد.
اگزوپری، نویسنده میهنپرست
کریستین نلسون، متصدی نسخههای خطی ادبی و تاریخی موزه مورگان میگوید؛ «البته که رمان شازده کوچولو یک داستان فرانسوی است، اما این کتاب در نیویورک متولد شد؛ وقتی نویسنده میهنپرستش از اوضاع وطن خود آشفته و پریشانحال بود.» اگزوپری طاقت زندگی در پاریس تحت سلطه ارتش آلمان را نداشت و در نهایت هم نتوانست از کشورش و از جنگ دور بماند. او نسخه دستنویس کتاب را به دوستش سپرد و به او اجازه انتشار کتاب را داد و خودش به نیروی هوایی فرانسه پیوست.
یکی دیگر از نکتههای جالب در رابطه با نویسنده کتاب این است که اگزوپری فارغ از یک تجربه ناموفق در دانشکده معماری، هیچگونه آموزش رسمی هنری یا ادبی نداشت. بااینحال او عاشق طراحی بود. هرچند خودش عقیده داشت استعدادی در این زمینه ندارد. اما کار تصویرگری کتاب را انجام داد و نمونههای طراحی و تمرینهای او روی دستمالها و پاکتها مشاهده شده.
هنوز هم پس از گذشت بیش از 70 سال از انتشار این کتاب، پدر و مادرها برای فرزندانشان «شازده کوچولو» میخرند. ما امیدواریم در یکی از قسمتهای پادکست دانای کل، به طور مفصل درباره ماجرای نوشته شدن این رمان معروف صحبت کنیم.