کتاب «شغل پدر» نوشته سرژ شالاندون در سال 1397 منتشر شد. این رمان که عنوان اصلیاش «Profession du père» است در سال 2015 به چاپ رسید. در اینجا شما را با این کتاب بیشتر آشنا میکنیم.
ماجرای کتاب
پدری مرموز و عجیب؛ از آن دست شخصیتها که دیگر نمیتوان فراموشش کرد. آدمی که در زندگی واقعی چیزی نیست اما در تخیلش خود را مهم میداند. عاشق جاسوسبازی و مامور مخفی بودن است و خود را متصل به آدمهای بالا میداند. پدر غرق تخیلات عجیب و غریب خودش است و این تخیلات را به دنیای پسرش هم تسری میدهد. برای خودش گذشتهای مهم ترتیب میدهد.
او در ذهن پسرش از خود آدم مهمی میسازد؛ آدمی که دوگل شخصا نامههایش را میخواند و از نظرات او بهره میگیرد. در ماجرای استقلال الجزایر، پدر با دوگل دشمن میشود و اینبار خود را متصل به ژنرالهای فرانسوی مخالف استقلال الجزایر نشان میدهد. پسرش را وادار میکند علیه دوگل و استقلال الجزایر روی دیوار شعار بنویسد. پدر وانمود میکند که همهجا دنبال او هستند و او را زیر نظر دارند. او به شدت مراقب همسایه کمونیستش است.
خلاصه کتاب «شغل پدر»
تخیلات عجیب پدر، دنیای پسرش را فرو میپاشد، پسری که یازده دوازده سال بیشتر ندارد. پدر وانمود میکند که با استفاده از تعالیم و دستورهای بالادستیها، از جمله دوست آمریکاییاش، تد، میخواهد پسر را تربیت کند. حتی وقتی او را به باد کتک میگیرد یا زندانیاش میکند. پدر تمام ذهن کودکی پسر را با این تعلیمات، نقشه قتل دوگل و تنفر و بازپس گرفتن الجزایر و سازمانهایی چون OAS تباه میکند. پسر، در مدرسه، به تقلید از پدر، برای خود یک زیردست پرورش میدهد. همکلاسیاش را، لوکا بیلیونی، که تازه همراه خانواده از الجزایر بازگشته با تخیلات خودش به ورطه تباهی میکشاند. لوکا از خانه فرار میکند و پول پدر و مادرش را میدزدد. او همهچیز را باور کرده است و آماده ترور دوگل است؛ درست در روز یک ژانویه.
وقتی پسر بزرگ میشود و برای خودش کار پیدا میکند، پدر ناگهان تصمیم بهجابجایی خانه میگیرد. پسر دیگر حق ندارد با آنها زندگیکند، او باید خودش گلیمش را از آب بیرون بکشد. این کارهای عجیب تا آخر عمر پدر ادامه پیدا میکند. طوری که در زمان پیری به پسرش تلفن میکند و میگوید زنی غریبه او را در خانه زیر نظر گرفته است. رمان از همان فصل اول مخاطب را درگیر میکند و یکی از جاذبههای اصلیاش هم شروع پر کشش آن است. نکته جالب اینکه هیچگاه نخواهید فهمید شغل پدر واقعا چیست! او در تخیلش همهچیز است و در واقعیت تا حدود زیادی هیچ چیز.
سرژ شالاندون، نویسنده کتاب «شغل پدر»
روزنامهنگار و نویسندهای که اصالتا تونسی است اما در فرانسه زندگی میکند. او کارنامه بلندبالایی ندارد اما موفق شده جوایز مهمی نظیر جایزه مدیسی و جایزه بزرگ رمان فرهنگستان فرانسه (بابت کتاب «بازگشت به کیلیبگز» را به دست بیاورد. او در روزنامهنگاری هم نامی شناختهشده است و در این عرصه هم توانسته جایزه آلبر لوندر را از آن خود کند.
ترجمه فارسی کتاب «شغل پدر»
کتاب «شغل پدر» در ایران با برگردان فارسی مهستی بحرینی، از مترجمان نامدار و مطرح کشورمان به چاپ رسیده است. او در مصاحبهای با خبرگزاری ایبنا درباره دلیل انتخاب این کتاب میگوید که دوستی برایش این کتاب را از فرانسه آورده بود و با اینکه خودش کتاب دیگری از سرژ شالاندون را هم خوانده بود اما این اثرش برای او تازگی داشت. مهستی بحرینی در این ترجمه سعی کرده از معادلهای فارسی به جای واژههای خارجی استفاده کند. او میگوید: «به عنوان مثال من از واژه افشانه بهجای اسپری استفاده کردهام و همیشه تا آنجا که میتوانم سعی میکنم از واژگان فارسی برای برگردان متن استفاده کنم. این کار به غنیشدن زبانمان نیز کمک میکند.»
نویسنده | سرژ شالاندون |
مترجم | مهستی بحرینی |
ناشر | نیلوفر |
فرشید طریقی